IZOGIBANJE DRAGIH TRČENJ NA LETALIŠČU

Ukrepi za preprečitev dragih trčenj med letalsko in letališko opremo - JBT Corporation

Tisočkrat vsak dan na letališčih po vsem svetu, dimenzijsko velika vozila povlečejo dodatno opremo  do letala, da bi zagotovili različne storitve. JBT Corporation proizvaja širok obseg opreme za letališko oskrbo letal (GSE), vključno s tovornimi nakladalci, ki natovorijo in raztovorijo tovor iz letala. Če operater nakladalnik pravilno upravlja je to običajen postopek. Če pa se dotaknejo s trupom letala se lahko operacije popolnoma ustavijo, odložijo časi vzletanja, kar povzroči škodo letalskim prevoznikov in razočaranim potnikih. Eden od glavnih ciljev JBT Corp je zagotoviti, da oprema, ki jo proizvaja nikoli ne naredi močnega stika z letalom, ki ga servisira. Da bi to naredili, se opira na zbirko senzorjev, pri čemer PRECO-ov Preview radar služi kot prva varnostna linija pred takimi trki.

Ko se trup letala udari močno, se zgodijo slabe stvari. V starejših letalih je treba v ohišju aluminija popraviti povzročeno škodo. V novejših letalih, izdelanih iz lažjih in močnejših kompozitih materialov je treba na letalo pripeljati posebno opremo, da bi uvideli morebitne, nevidne poškodbe sestavljene konstrukcije. V obeh primerih je trk med opremo za zemeljsko oskrbo in trupom letala drag in dolgotrajen za popravilo, zaradi katerega letalo ne obratuje. JBT-ova naloga je, da zagotovi, da oprema, ki jo proizvaja onemogoči za potencialen trk z letalom, ki ga servisira.

Izogibanje trčenjem med dvema velikima predmetoma

Kevin Kevin Cecil je vodja inženirja za JBT nakladalce. V tej vlogi je Cecil odgovoren za vse izdelke za nakladanje, proizvedene ali izdelani v podjetju Orlando, Florida. To vključuje linije za nakladanje Ranger. Odgovoren je tudi za vojaški nakladalnik JBT Halvorsen.

"Vsako leto se  porabijo milijarde dolarjev za popravilo letal, ki jih je prizadel trk med letalom in opremo za podporo na tleh," pravi Cecil. "Tovornjaki prihajajo tik ob strani letala, zato imajo veliko možnost, da povzročijo škodo. Radarske senzorje Preview namestimo na nakladalce, da ugotovimo kdaj se oprema približuje trupu letala. Ko se nakladač približa na določeno razdaljo, pošlje signal operacijskemu sistemu nakladalnika, da počasi spusti opremo, ko pristane na ravnini. " 

Delo v gostem prometu brez napak

To se morda zdi dovolj lahko opravilo, vendar je zelo zapleteno glede na številno prisotnost drugih naprav za zemeljsko oskrbo, ki delujejo v bližini letala. Ko se približa letalu, se mora JBT nakladalec zavedati ne le bližine trupa temveč tudi številnih potisnih traktorjev, tovornih vozil, nakladalcev, tovornih vozil, nakladalcev prtljage, vozil za gorivo, straniščnih vozil in ljudi, okoli njega.

"Ko je veliko vozil v neposredni bližini, bo radar vedno zaznal nekaj," pravi Cecil, "zato moramo sodelovati s posameznimi letališči in ponudniki storitev, da vzpostavimo opozorilne sisteme na naših nakladalcih v tako nastavitev, da se izognejo številnim lažnim zaznavam predmetov. "

V mnogih primerih, kot pravi nastavimo enote tako, da je radar aktiven le, če je upravljalna plošča na čelni strani nakladalca v povišanem položaju. V tem načinu je glavni poudarek, da se izognemo udarcu v letalo. Ker se nakladač v tem položaju premika zelo počasi lahko operaterja skrbi manj o drugih objektih v bližini, vendar mora biti pozoren na spreminjajoče se pogoje. Točna pot nakladalnika in delovanje v okolici drugih predmetov na delovnem prostoru je odvisen od vsakega letališča in vsake družbe, ki upravlja nakladač. JBT ohranja fleksibilnost z oblikovanjem sistema, ki ga je mogoče konfigurirati, inženirjem omogoča, da vnesejo podatke iz radarja in ga uporabijo za programiranje, kako lokalni subjekti želijo nastavitve odzivnika. Radar je eden od mnogih senzorjev, ki jih bo operacijski sistem nakladalca uporabil, da bi se odzval na situacije .

Kontrola hitrosti na dolgi in kratki razdalji

Običajno nastavimo radar, da detektira pet metrov pred nakladačem," pravi Cecil. "To so precej velika vozila vendar vozijo pri tipično počasnih hitrostih. Potrebujemo, da operater nakladalke vidi dovolj daleč naprej, da lahko, če zazna predmet, še bolj upočasni ob zadostnem razpoložljivem času, da se preveč hitro ne približuje trupu letala . "

V svetu nakladanja se šteje, da je pet metrov dolga razdalja. Ko radar zazna objekt pet metrov stran (ali katerokoli oddaljeno razdaljo, ki jo določi kupec), operacijski sistem nakladalca uporablja te informacije, da omogoči upravljavcu nakladalnika dostop do varne in obvladljive hitrosti. JBT nakladalniki, opremljeni s sistemom za zaznavanje bližine letala samodejno spreminjajo nadzor hitrosti z nožnega pedala na ročni plin, ko se nakladalec premika proti trupu. Ta sprememba izkorišča dejstvo, da ima večina ljudi spretnejšo spretnost in nadzor z rokami kot z nogami.

Ker se JBT nakladalniki približujejo letalu, se mora izogniti trčenju senzorjev kratkega dosega, ki so nameščeni na nakladalih. Pri teh zelo kratkih razdaljah, manjših od enega metra, bo vnos senzorja signaliziral operacijski sistem, da uporabi zavore (samodejno zaviranje), preden je nakladalec vzpostavil stik z trupom. Poleg tega so občutljivi na dotik tudi odbijači, če je kontakt previsok odbijači lahko povzročijo, da se nakladač zaskoči, dokler nadzornik ne more oceniti morebitne škode.

Prilagajanje senzorjev za prilagoditev načrtovanja zrakoplovov

JBT namesti enega ali dva senzorja PRECO na vsak nakladač. En senzor je nameščen v središču nakladalca in gleda naravnost naprej. Za nakladalce, ki servisirajo zelo velika letala, bo JBT namestil drugi senzor pod sprednjo stran upravljavske konzole. Namesto da naravnava naravnost naprej, je ta senzor obrnjen navzgor pri 5-10 stopinj. Ta pogled navzgor je potreben za večja letala, katerih repni deli se pomaknejo stran od tal v bližini vrat zadnjega dela tovora. S pogledom na en senzor je upravljavec nakladalnika bolje opremljen, da bi se izognili stiku z delom trupa, ki se zgiba nad njim.

Biti pomemben v svetu, ki se hitro spreminja

Cecil opozarja, da novejši radijski radarji PRECO, ki jih JBT uporablja, omogočajo nastavitve cone zazanavanja senzorja. Ta zmožnost prilagajanja območja zaznavanja omogoča JBT, da izboljša svojo opremo, da se izogne ​​dragim trčenjem z letali in dodatno zmanjša možnosti trka z drugimi predmeti  okoli nakladalca.

"Bilo je 11 ali 12 let, odkar smo začeli resnično izkoristiti radarje PRECO," pravi Cecil. "Prvotno je bilo to, ker je bila PRECO ena izmed boljših tehnologij za zaznavanje predmetov - še posebej v težkih vremenskih pogojih. Novi radarji nam bodo dali več možnosti, tudi ko se bo senzor zmanjšal. PRECO je povečal učinkovitost in ga postavil v manjše ohišje, kar je dvojna zmaga za nas! "

Tako kot pri mnogih drugih oblikah prevoza se govori o avtonomni opremi za talno opremo. "Proizvajalci avtomobilov razvijajo novo senzorsko tehnologijo z zelo hitro in stroškovno učinkovito hitrostjo," pojasnjuje Cecil. "Tehnologije in izbire senzorjev se lahko spremenijo, vendar so bili PRECOovi PreView radarski senzorji pravi senzorji, ko smo jih prvič namestili - in način, kako so jih razvili, jih naredi  za pravo današnjo izbiro.

Povzetek prednosti:

• Dosledno in zanesljivo odkrivanje objektov, da se izognemo škodi na dragih letalih

• Zmožnost inteligentne integracije z operacijskim sistemom JBT in drugimi nameščenimi senzorji

• Prilagodljive cone zaznavanja omogočajo JBT, da določi vzorec odkrivanja, ki ga določijo njihove stranke

• Varnostni radar